IZVESTAJI

Postovani prijatelji!

Toronto 2.12.2018.

Proslo je osam mjeseci od odrzavanja hunaitarne veceri za 4 porodice Kosmetskih heroja. Od tada do danas ulozen je dodatni napor da se akcija do kraja realizuje kao je i zamisljena.

Prosljedujem Vam izvestaj o realizaciji akcije poslat od Upravnog odbora “Udruzenja prijatelja 72. Specijalne brigade” koji je sacinjen 24.11.2018. godine i koji je prihvacen od strane UO “Za nevidljive heroje”.

Iz izvestaja je vidljivo da je akcija uspjesno odradjena uz zalaganje svih ucesnika kako u Kanadi tako I u Srbiji.
Ono sto me raduje je cinjenica da su u pomoc ovoj akciji uz organizaciju “Za nevidljive heroje”,”Udruzenje 72. Sp.br.” ucestvovali i clanovi organizacija “ Srbi za Srbe Kanada”, “Mali Svet Kanada”, mnogobrojni pojedinci, lokalni privrednici, poduzeca, drzavni i opstinski organi koji su kontaktirani u Srbiji.

Zakljucujemo da su sredstva ravnomjerno rasporedjena izmedju 4 porodice i namjenski utrosena za:
- Poboljsanje zivotnih uslova i standarda
- Ljcenje i poboljsanje zdravstvenog stanja clanova porodice
- Poboljsanje uslova za ostvarenje stalnih zivotnih prihoda.

U okviru akcije za pomoc Kosmetskim herojima, pomoc je urucena porodicama ranjenih boraca:

 1. Ristic Stevica
  Prkupljena sredstva su iskoristena za nabavku polovnog teretnog kombija. Prodavac se odrekao provizije i time pomogao da se kupi bolje vozilo. Ovime je omoguceno porodici Ristic da ga koristi kao sredstvo za rad i time pomogne u ostvarivanju prihoda porodici
   
  Dodela kombija porodici Ristic
 2. Mihajlo Mihajlovic
  Prikupljenim sredstvima, donacijama lokalnih privrednika u gradjevinskom materijalu i mobama organizovnim od strane clanova Udruzenja 72. Specijalne renovirana je kuca porodici Mihajlovic. Ovim su Mihajlu I cerkama osjetno pobolsani uslovi zivota I stanovanja.
   
  Renovacije kuce Mihajlovica
 3. Porodica Dejana Mladenovica
  Roditelji pokojnog Dejana su jako bolesni. Od sredstava im je obezbedjeno 2 tone briketa za grejanje koji su im prevezena iz Panceva do Sabca. Obzirom na bolest koja ih muci, odluceno je da se sredstva podjele na ljekarske preglede, ljekove I neophodnu banjsku terapiju. Preko fonda PIO obezbedjeno im je mjesto u banji sa smanjenom cijenom terapije. Komanda lokalnog garnizona ce u proljece obaviti grdjevinske radove na drenazi oko kuce koja je dosta vlazna. Fokus je bio na poboljsanju zdravstvenog stanja i ljecenju roditelja.
   
  Dodela briketa porodici Mladenovic
 4. Porodica Zorana Filipovica
  Zoran je iz sebe ostavio roditelje i brata Radosava koji zive u losim uslovima u kuci do koje se moze doci samo terenskim vozilom u okolini Novog Pazara. Prikupljenim sredstvima odluceno je da se renovira porodicna kuca i poboljsaju zivotni uslovi porodice. Opstina je donirala dodatnih 840.00 evra, komunalno poduzece se slozilo da opravi put do kuce, « Sume Srbije » donirale drvo za gradju, lokalni privrednici dali popust od 30-60% na gradjevinski mterijal, komanda garnizona se obavezala da organizuje smestaj za tim od 15 clanova U72 koji ce doci na mobu porodici Filipovic. Nazalost sve aktivnosti su prekinute 7.8.2018. iznenadnom smrcu Zoranova brata. Dogovoreno je da se akcija nastavi u proljece 2019 godine.

Sve je dokumentovano ugovorima o prijemu sredstava, racunima o utrosku sredstava I fotografijama vezanim uz akciju.

U prilogu Vam dostavljamo pismeni dio izvestaja sa sjednice UO “Udruzenja prijatelja 72. Specijalne prigade”.

Nove akcije su u pripremi i uskoro cemo ih najaviti.

Hvala Vam jos jednom na podrsci.

S postovanjem, Predsjednik UO udruzenja « Za nevidljive heroje » Sarcevic Zlatko – Sarac
 

Za dataljan izvestaj kliknite OVDE